EXPEDITIE ZUIDERWATERLINIE (wandeltochten)

Wanneer:
19 juni 2019 @ 09:00 – 29 juni 2019 @ 09:00
2019-06-19T09:00:00+02:00
2019-06-29T09:00:00+02:00
Contact:
Isabelle Schol
+31 (0) 6 26 150 567

Expeditie Zuiderwaterlinie is een Brabantse elfstedentocht langs natuur, historie en cultuur. Laat je van 19 t/m 29 juni meevoeren van Bergen op Zoom naar Grave, langs elf vestingsteden en hun ommelanden. Tijdens Expeditie Zuiderwaterlinie duik je de spannende militaire geschiedenis van de Zuiderwaterlinie in, geniet je van onverwachte wendingen tijdens culturele optredens, snoep je van lokale streekproducten en word je omringd door de stille natuur in het buitengebied.

Elf vestingsteden, vijf stellingen, een aantal forten en betoverend mooie natuur: de Zuiderwaterlinie heeft het allemaal. Hier komt 450 jaar geschiedenis samen: de mooiste vestingsteden tussen Bergen op Zoom en Grave worden aan elkaar geregen door deze historische waterlinie. Aan de hand van de Zuiderwaterlinie kan vrijwel het hele verhaal van het oorlogsverleden van Brabant verteld worden.

Tijdens Expeditie Zuiderwaterlinie ga je op ontdekkingstocht: naar het militair erfgoed, de natuur en de rijke cultuur in Brabant. Dagelijks kan je kiezen tussen een langeafstand-etappe (± 20 km) of een kortere recreatieve tocht (± 10 km). Wie kiest voor de lange afstand, kiest voor de groene omgeving.

Sluit je aan bij de kortere etappe, dan wandel je in groepsverband. Onderweg vertellen gidsen over de geschiedenis van de Zuiderwaterlinie en is er aandacht voor het landschap.

Expeditie Zuiderwaterlinie is echter meer dan alleen maar een wandeltocht. Ook aan cultuur wordt gedacht: fanfares, gildes, theater, dans en muziek vertellen het verhaal van de Zuiderwaterlinie. Aan het eind van elke etappe komen alle wandelaars samen voor een feestelijk onthaal.

De etappes leiden langs:

Dag 1 – woensdag 19-6 Bergen op Zoom – Steenbergen
Dag 2 – donderdag 20-6 Steenbergen – Dinteloord
Dag 3 – vrijdag 21-6 Dinteloord – Willemstad – Klundert
Dag 4 – zaterdag 22-6 Zevenbergen – Terheijden
Dag 5 – zondag 23- Terheijden – Breda – Oosterhou
Dag 6 – maandag 24-6 Oosterhout – Geertruidenberg – Raamsdonk
Dag 7 – dinsdag 25-6 Raamsdonk – Heusden
Dag 8 – woensdag 26-6 Heusden – ’s-Hertogenbosch
Dag 9 – donderdag 27-6 ’s-Hertogenbosch– Lith
Dag 10 – vrijdag 28-6 Lith – Megen
Dag 11 – zaterdag 29-6 Megen – Grave


Basiskaart Zuiderwater (klik om te vergroten)


Ontspannen en selfcare

Bovendien speelt Expeditie Zuiderwaterlinie perfect in op de behoeftes van velen onder ons. Even loslaten wat allemaal moet, ontsnappen uit de dagdagelijkse race en echt in het ‘nu’ leven. Dit terwijl je geniet van het wandelen en de prachtige omgeving. Het is immers bekend dat door te bewegen er meer zuurstof naar het hoofd gaat waardoor je hersenen nieuwe verbindingen maken. Wandelen is de simpelste én meest effectieve manier om stresshormonen uit je lijf je krijgen. Door de vertraging van het wandelen, doen je zintuigen bovendien veel meer mee: je voelt de wind, ruikt de bloesem en ziet de kleurschakeringen in het landschap.

Verbinding opzoeken

Door mee te doen aan Expeditie Zuiderwaterlinie sta je niet alleen in verbinding met het landschap, de geschiedenis en de natuur, maar ook met elkaar. Kom gezellig meewandelen met je gezin, je familie of een stel vrienden en praat even bij. Heb je niemand die mee wil wandelen? Geen probleem! Tijdens Expeditie Zuiderwaterlinie is iedereen welkom en staat het groepsgevoel centraal.

Kunst en erfgoed

Tijdens Expeditie Zuiderwaterlinie bewandel je niet alleen het grootste monument van Brabant, maar doe je ook nog eens 1001 ontdekkingen op het gebied van kunst en cultuur. Bij de dagelijkse gezamenlijke afsluitingen zing je mee met de leukste liedjes, verwonder je je tijdens een dansvoorstelling van De Kwekerij en ga je mee op reis in de absurdistische voorstelling van Vincent de Rooij en Daan Mathot. Verwacht spectaculaire gebeurtenissen en onverwachte wendingen: optredens door de top van de Nederlandse show- en marchingbands, stoere schutters en carnaval zijn nog maar een topje van de ijsberg! Designer Bouke Bruins brengt elke dag de werelden van design en scouting door middel van zijn speelse interventies bij elkaar.

Meer informatie over de etappes en inschrijven via www.expeditiezuiderwaterlinie.nl

Geef een reactie